Att bli föräldrar och att förlora nära anhöriga i sjukdom fick Lina Nertby Aurell och Mia Clase att omvärdera sina liv. Det blev början på en resa med målet att tydligt visa sambandet mellan bra mat och god hälsa.
Lina Nertby Aurell och Mia Clase är vännerna från Göteborg som levde ganska hektiska yrkesliv som affärsutvecklare respektive copywriter. När de båda blev föräldrar och inom kort tid förlorade tre närstående kvinnor i cancer, förändrades dock deras syn på livet och intresset för hälsofrågor väcktes på allvar.
– Vi pratade mycket med varandra om hur vi kan förebygga ohälsa. Senare kom vi i kontakt med en professor som talade om epigenetik och att det går att förändra vissa gener genom sin livsstil. Insikten att maten vi äter är ett kraftfullt verktyg för att motverka kroniska sjukdomar, gjorde att vi för sex år sedan inledde en gemensam resa och startade bloggen Food Pharmacy, berättar Lina Nertby Aurell.
När bollen väl kom i rullning gick allt väldigt fort. Ganska snart började förlagen höra av sig och ville att Lina och Mia skulle skriva en bok om mat och hälsa. Efter viss tvekan gav de efter och den första boken, En berättelse om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat, kom ut 2016. Den blev snabbt en bästsäljare, har översatts till cirka femton språk och har följts av ytterligare två böcker. Navet i Food Pharmacy är annars webbplatsen, som är fylld med blogginlägg, gästskribenter, poddar och spännande recept.
– Vårt mål är att förbättra folkhälsan genom att sprida kunskap och inspiration som annars inte når ut. Vetenskapen och myndigheterna är överens om att en av fyra människor riskerar att dö i förtid eller bli sjuka av den kost de äter, men det är det få som känner till, säger Lina.
– Samtidigt som människor är rädda för att bli sjuka är majoriteten av alla måltider ohälsosamma. Genom att nå ut med information hoppas vi ge människor makt att påverka sin egen hälsa. Visst kan man bli överkörd eller ha en genetisk sårbarhet för sjukdomar, men vår livsstil har stor inverkan på hur friska vi är.
Lina medger utan omsvep att både hon och Mia tidigare levde ohälsosamma liv med mycket processad och näringsfattig mat, full med dåliga fetter och kolhydrater.
– Då tänkte vi att vi väl inte äter sämre än någon annan, vi äter ju vanlig mat. Men det är under en väldigt kort tid i historien som människan ätit som vi gör nu. Våra moderna matvanor har gett upphov till fetma, diabetes typ 2 och en rad andra livsstilssjukdomar. Det här är ett välfärdsproblem, när välståndet ökar blir livsstilen ofta sämre, säger Lina och berättar att Food Pharmacys nästa steg blir att försöka nå ut utanför Sveriges gränser.
– Välfärdssjukdomar finns över hela världen, det är inte begränsat till västvärlden. Bloggen och övriga webbplatsen är översatt till engelska och tanken är att våra böcker ska översättas till ännu fler språk. Ambitionen är att sprida information i de kanaler som för tillfället står till buds, fortsätter hon.
Trots att det kan tyckas som ett stort steg att lämna fasta jobb med bra lön för en osäker tillvaro som egenföretagare, så har varken Lina eller Mia ångrat beslutet att starta Food Pharmacy.
– Att bygga upp ett företag är som att få barn. Det är mycket mer jobb bakom än det som syns utåt. Men det föll sig ändå naturligt för oss. Det handlar mycket om inställning, att vara lösningsorienterad och att hålla fanan högt även när det är kämpigt. Då hjälper det också att vara två, avslutar hon.
Text: Niclas Samuelsson
Linas och Mias bästa tips om mat för en god hälsa
1. Fokusera på vad du ska få i dig och inte på vad du ska utesluta. Ha inställningen att du får äta allt, så länge du bara jagar näringen först. Sakta men säkert kommer du att bli behagligt mätt och få ett stabilt blodsocker, vilket gör att du får mindre sug på näringsfattig bukfylla.
2. Variation är A och O. I dag kommer sextio procent av all energi som äts på jorden från fyra grödor: vete, ris, majs och potatis. Men en alltför ensidig kost är varken bra för hälsan eller miljön – olika råvaror innehåller olika bra saker och vi behöver helt enkelt få i oss en stor mångfald för att kroppen ska fungera optimalt.
3. Laga maten från grunden. Vi vill verkligen slå ett slag för hemlagat (och ja, det går absolut att vara näringsjägare och laga mat från grunden utan att för den sakens skull tillbringa mycket tid i köket). Oavsett om du väljer att göra en hemlagad soppa på några minuter i mixern eller långkok på flera timmar, så ger hemlagad mat oftast mer näring, fibrer och tacksamhet.